PILATES

Περιεχόμενα

Μέθοδος PILATES

Η ανάγκη ενός επίμονου και ασυμβίβαστου ανθρώπου να ξεπεράσει τις σωματικές του δυσκολίες στάθηκε η αιτία για τη διαμόρφωση μιας μορφής άσκησης που αποδείχτηκε «ιδανική» για εκατομμύρια ασκούμενους.

Εκατοντάδες σελίδες στο διαδίκτυο αναπαράγουν ένα αδιαμφισβήτητο δεδομένο. Τα θεμέλια και οι αρχές της μεθόδου εκγύμνασης Pilates αποδίδονται στον εμπνευστή της, Joseph H. Pilates (1880-1967), που παρακινούμενος από τις ασθένειες που τον ταλαιπωρούσαν από τη γέννησή του – άσθμα, ραχίτιδα και ρευματισμούς – ανακάλυψε τον κόσμο της άσκησης και μέσα από αυτόν όχι μόνο ξεπέρασε τις «ελλείψεις» του, αλλά δημιούργησε ένα νέο, εξαιρετικά δημιουργικό, τρόπο σκέψης για τον τρόπο που οι άνθρωποι γυμνάζονταν έως τότε.

Στη διαρκή του αναζήτηση για το «χτίσιμο» ενός γερού, ευέλικτου και απαλλαγμένου από δυσλειτουργίες σώμα, εκπαιδεύτηκε τόσο στις Δυτικές μορφές άσκησης όσο και σε αυτές της Ανατολής. Γιόγκα και πολεμικές τέχνες, σκι, καταδύσεις και μποξ, έγιναν οι δικές του προκλήσεις για ένα υγιές σώμα και αποτέλεσαν την πηγή της έμπνευσής του για μια νέα μορφή άσκησης όπου το πνεύμα θα κυριαρχούσε πάνω στο σώμα και θα το έλεγχε.

Η θεωρία του συνοψίστηκε στον όρο «Contrology», τη βάση του σημερινού Pilates, όπου και εφάρμοσε στο πρώτο του στούντιο στη Νέα Υόρκη το 1926 και εξέλισσε διαρκώς έως και το θάνατό του, το 1967. Οι ασκήσεις του Contrology γίνονταν κυρίως στα όργανα που ο ίδιος ο Pilates επινόησε και σχεδίασε, για να διευκολύνουν τη κίνηση, να μην καταπονούν το σώμα και να το βοηθούν να εκτελεί τις ασκήσεις ακολουθώντας τις φυσικές του δυνατότητες.

Η μέθοδός εφαρμόστηκε σε εκατοντάδες ανθρώπους, από καθημερινούς ασκούμενους που ήθελαν να «γνωρίσουν» και να γυμνάσουν το σώμα τους, έως διάσημους χορευτές, που «έβρισκαν» στο Pilates έναν τρόπο να ασκούν τους μύες τους χωρίς επιβάρυνση, να επαναφέρουν το σώμα τους έπειτα από τραυματισμούς και να το δυναμώνουν χωρίς να του στερούν την ευλυγισία του.

Η συνοδοιπόρος του στο ταξίδι αυτό, η γυναίκα του Κλάρα, με την οποία διοικούσε το στούντιο, συνέχισε το έργο του έως το 1977 μαζί με τους μαθητές του – δικοί του εκπαιδευόμενοι – που έως πρόσφατα μεταλαμπάδευαν τις γνώσεις τους στους νεώτερους.

Σήμερα το Pilates, αποτελεί τη βασική μέθοδο άσκησης εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλον τον κόσμο, απλούς ασκούμενους, χορευτές, αθλητές, αποδεικνύοντας μέσα από την καθημερινή πρακτική, ότι είναι μια «σοφή» μέθοδος, αφού ξεκινά από το νου, περνά από το σώμα και καταλήγει πάλι στο πνεύμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ

Το σώμα μας για εκατομμύρια χρόνια εκτελούσε καθημερινά ασκήσεις ψάχνοντας για τροφή, μετακινούμενο με τα πόδια, εκτελώντας χειρονακτικές εργασίες. Σχεδόν εκατό χρόνια, ήταν αρκετά για να μετατρέψουν αυτό το «περίφημο» εργαλείο, που είναι το σώμα μας, σε ένα οκνηρό και άβουλο «σακί» που «διψά» να λειτουργήσει.

Για όλους εμάς που διάγουμε μια μάλλον καθιστική ζωή, με ό,τι κακό φυσικό επακόλουθο προκαλεί αυτή στο σώμα, στη διάθεσή αλλά και στον τρόπο που σκεφτόμαστε, η μέθοδος Pilates αποτελεί τον ιδανικό τρόπο να ανακαλύψουμε εκ νέου τις φυσικές μας δυνατότητες και κυρίως, «υπενθυμίζει» στο σώμα πώς έχει φτιαχτεί με τρόπο θαυμαστό.

Τα θεμέλια της μεθόδου Pilates στηρίζονται στην αρχή πως η υγιής σπονδυλική στήλη είναι το κλειδί για καλή φυσική κατάσταση, αφού από αυτήν ξεκινά η δύναμη, η σταθερότητα και η ευελιξία του ανθρώπινου σώματος. Η ορθή στάση του σώματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη στήριξη της σπονδυλικής στήλης, ενώ η στήριξη αυτή είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος ,για την οξυγόνωση όλου του σώματος μέσω της σωστής αναπνοής και για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Στο Pilates, ο ασκούμενος μαθαίνει να ενεργοποιεί και να γυμνάζει τους κοιλιακούς και τους ραχιαίους, να ενεργοποιεί την αναπνοή του καθοδηγώντας την κίνηση, να συγκεντρώνεται, να ισορροπεί, να ακολουθεί τον εσωτερικό του ρυθμό, να κατανοεί το ίδιο του το σώμα. Μέσα από τη διαδικασία αυτή, ο ασκούμενος καταπολεμά τις αδυναμίες του και ανακαλύπτει τις δυνατότητές του, την απαραίτητη αίσθηση ισορροπίας και αρμονίας.

Μία άσκηση για όλους!

«Από 5 ετών, έως 95», το Pilates δεν έχει ηλικιακό όριο ή οποιονδήποτε άλλο φραγμό, φύλο, σωματική διάπλαση, χρόνια ασθένεια ή φυσική δυσλειτουργία. Ο βαθμός δυσκολίας του διαφοροποιείται ανάλογα με τον ασκούμενο, από ήπιο και θεραπευτικό σε εξαιρετικά δυναμικό. Το Pilates αποτελεί τη βασική μέθοδο άσκησης για ένα μυϊκά τονωμένο και ευλύγιστο σώμα χωρίς όγκο, βελτιώνει τις επιδόσεις ακόμη και γυμνασμένων αθλητών και αποτελεί εξαιρετικό βοήθημα για χορευτές και πρωταθλητές.

Για εγκύους…

Το Pilates αποτελεί ιδανική μέθοδο εκγύμνασης για εγκύους γιατί «διδάσκει» τη σωστή αναπνοή, δυναμώνει τους μύες της σπονδυλικής στήλης και ενισχύει τους κοιλιακούς που περιβάλλουν τη μήτρα. Η απαραίτητη αυτοσυγκέντρωση που χρειάζεται να έχει ο κάθε ασκούμενος για να εκτελεί τις ασκήσεις με τη μέθοδο Pilates αποδεικνύονται θαυματουργές για έναν ανώδυνο τοκετό, ενώ και μετά τη γέννα, το σώμα επανέρχεται πιο γρήγορα, μυϊκά τονωμένο και ελαστικό.

Για ασθενείς…

Η θεωρία του Pilates για την ενδυνάμωση της σπονδυλικής στήλης, ως πρωταρχικό μέλημα για υγιές σώμα, το καθιστά ιδανικό για περιπτώσεις ασκούμενων που πάσχουν από οστεοπόρωση ή οστεοπενία αλλά και για δεκάδες ακόμη χρόνιες ασθένειες που χρήζουν αντιμετώπισης και μέσα από μια ασφαλή φυσική δραστηριότητα.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ

«Δε γυμνάζει το σώμα … το αλλάζει»

Η μέθοδος Pilates δεν «εκβιάζει» το σώμα και τις δυνατότητές του, δεν το κουράζει άσκοπα, δεν το καταπονεί, δεν το εξουθενώνει. «Επανασυστήνει» το σώμα και τις δυνατότητές του στο ασκούμενο, που σταδιακά ανακτά δυνάμεις και δεξιότητες, περνώντας με αξιοθαύμαστο τρόπο από το στάδιο του αρχάριου, του αγύμναστου, του αδέξιου, στο στάδιο του ανθρώπου που νικά τις αδυναμίες του, που νιώθει δυνατός και αισιόδοξος και γιατί όχι… που βλέπει τη ζωή γύρω του με πιο φρέσκια ματιά.

Σώμα σμιλεμένο, γραμμωμένο, ευλύγιστο, δυνατό

Οι ασκήσεις με τη μέθοδο Pilates στοχεύουν στη βελτίωση της ευλυγισίας και στην ενδυνάμωση όλου του σώματος, χωρίς περιττό μυϊκό όγκο. Οι ειδικά σχεδιασμένες ασκήσεις για τις ιδιαιτερότητες του σώματος κάθε ασκούμενου πετυχαίνουν θαυμαστά αποτελέσματα, όταν αυτές γίνονται συστηματικά και εντάσσονται στα πλαίσια ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Επίπεδη κοιλιά – σωστή στάση σώματος

Στο Pilates δεν υπάρχουν άσκοπες επαναλήψεις ασκήσεων. Οι κινήσεις γίνονται αργά και εστιάζουν στο σημείο που γυμνάζεται, σμιλεύοντας το σώμα από μέσα προς τα έξω. Δυναμώνουν οι βαθιοί κοιλιακοί μύες, το σώμα ευθυγραμμίζεται και ισορροπεί μυϊκά τονωμένο.

Αρμονία σώματος & πνεύματος

Το Pilates ξεκινά από το μυαλό. Οι ειδικά μελετημένες κινήσεις των ασκήσεων εκτελούνται με απόλυτη συγκέντρωση και απαραίτητα, με διαφραγματική αναπνοή. Στο Pilates το πνεύμα ενεργοποιεί το σώμα και το σώμα χαρίζει ευεξία και ανατροφοδοτεί το νου.

Θεραπευτικές ιδιότητες

Το Pilates συστήνεται από ορθοπαιδικούς, φυσιοθεραπευτές και οστεοπαθητικούς ως ιδανικός τρόπος εκγύμνασης έπειτα από τραυματισμό σε διάφορα μέρη του σώματος καθώς και για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και της οστεοπενίας. Η «καθοδήγηση» της κίνησης μέσα από τα όργανα Pilates εξασφαλίζουν τη σωστή εκτέλεση της άσκησης, οδηγώντας με ασφάλεια στο επιθυμητό αποτέλεσμα, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ PILATES

«Προϋπόθεση ευτυχίας» χαρακτήριζε ο Joseph H. Pilates, τη φυσική κατάσταση. Η επίτευξη της βασικής αυτής αναγκαιότητας για να μπορεί κανείς να νιώθει ευτυχής, αποτελεί το καθημερινό στόχο της ομάδας του Mind and Body.

«Με το Pilates δε γυμνάζεται το σώμα. Αλλάζει, μεταμορφώνεται», υποστηρίζει η Άρτεμις, γεγονός που αποδεικνύει καθημερινά με δεκάδες ασκούμενους που ανακαλύπτουν τη δύναμη του νου πάνω στο σώμα, βρίσκουν «επαφή» με το σώμα τους και αποκτούν έλεγχο των κινήσεων, του σώματος, του εαυτού τους.

Η φιλοσοφία

Στο Mind and Body επαναπροσδιορίζεται η αξία της εκγύμνασης και μπαίνουν οι βάσεις για το σωστό τρόπο που αυτή πρέπει να πραγματοποιείται για να έχει τα σωστά αποτελέσματα. Η ομάδα του Pilates Studio Mind & Body γνωρίζει καλά πως ο κάθε άνθρωπος αποτελεί μία εντελώς ξεχωριστή περίπτωση, ίσως με τον ίδιο τρόπο που το συνειδητοποιεί ένας ιατρός. Εδώ, δεν υπάρχει ένα σύνολο ασκήσεων, το οποίο όλοι ανεξαιρέτως ακολουθούν, ούτε «αναγκάζεται» κάποιος να ακολουθήσει τους ρυθμούς και το ασκησιολόγιο κάποιου τρίτου ασκούμενου. Γι’ αυτό ακριβώς και θεωρεί πως τα ομαδικά μαθήματα, όπου όλοι μαζί ασκούνται, ή προσπαθούν να ασκούνται πάνω στο ίδιο ασκησιολόγιο, ανεξάρτητα από τις δυνατότητές τους ή τις ανάγκες τους, είναι άστοχα και θα πρέπει να γίνονται σποραδικά, εμπλουτίζοντας την ατομική, εξατομικευμένη εκγύμναση.

Το προφίλ του πελάτη

Ο κάθε πελάτης αξιολογείται ξεχωριστά, ακριβώς εξαιτίας της μοναδικότητάς του. Αναλύεται η στάση του σώματός του, οι αδυναμίες του, οι δυνατότητές του. Αξιολογούνται οι απαιτήσεις του και οι επιθυμίες του όσον αφορά στο σώμα του. Προσμετρούνται παράμετροι, όπως τυχόν χρόνια νοσήματα ή τραυματισμοί. Αποτυπώνονται οι ιδιαιτερότητές του, το πνευματικό και ψυχολογικό του προφίλ. Τέλος, σχεδιάζεται ένα ατομικό πρόγραμμα –DesigningEffectivePilatesPrograms–προσαρμοσμένο απόλυτα στα μοναδικά χαρακτηριστικά του κάθε πελάτη, με γνώμονα την επίτευξη των στόχων, το αίσθημα ικανοποίησης και ευεξίας, τη συνέχιση της προσπάθειας, την αγάπη του ασκούμενου στην άσκηση και την υιοθέτηση ενός νέου τρόπου ζωής που την συμπεριλαμβάνει.

Προσέγγιση-Διδασκαλία

Η Άρτεμις και η ομάδα της προσεγγίζουν με αγάπη, φροντίδα και ενδιαφέρον κάθε πελάτη. Οι επιθυμίες του γίνονται ο στόχος τους. Οι δυσκολίες του αποτελούν πρόκληση. Οι ασκήσεις που σχεδιάζονται γι’ αυτόν στοχεύουν στην ομαλή αλλά ουσιαστική γνωριμία του με το σώμα του ενεργοποιώντας τις δυνατότητες της νόησης. Στο Mind & Body ο πελάτης μαθαίνει να γυμνάζεται μέσα από μια διαδικασία διδασκαλίας, ανοικτή σε προκλήσεις και αλλαγές. Ο πελάτης δε βαριέται να επαναλαμβάνει το ίδιο ασκησιολόγιο, γιατί αυτό δεν του συμβαίνει ποτέ. Μόλις κατακτήσει ένα στάδιο, προχωρά στο επόμενο και στο τέλος, μαθαίνει να ασκείται μόνος του.

Welcome Pack

Το Mind and Body Pilates Studio σας καλωσορίζει με μια υπέροχη προσφορά γνωριμίας. Μέσα σε 3 εβδομάδες θα έχετε γνωρίσει τη μέθοδο πιλάτες και το βασικό ασκησιολόγιο που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες και θα έχετε μάθει πολύ περισσότερα για το σώμα σας, τα δυνατά του σημεία, τις «ενοχλήσεις» αλλά και τρόπους άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης.

Το Welcome Pack διαρκεί 3 εβδομάδες και περιλαμβάνει αρχικά την Ανάλυση Σώματος. Η Ανάλυση της Στάσης του Σώματος είναι μια μέθοδος που εξετάζει την ευθυγράμμιση των οστικών σημείων του σώματος που επηρεάζουν τη μυϊκή ισορροπία / ανισορροπία και τη γενικότερη εμφάνιση και «λειτουργία» του. Η απόκλιση από την ιδανική ευθυγράμμιση προκαλεί αισθητικά προβλήματα, όπως άτονους γλουτούς, καμπούρα, στραβά πόδια, μακροχρόνιους πόνους στη μέση, την πλάτη, τα ισχία και μπορεί να οδηγήσει και σε τραυματισμούς. Επομένως, με την Ανάλυση της Στάσης του Σώματος θα εντοπίσουμε την αιτία των μυοσκελετικών μας προβλημάτων και θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε το κατάλληλο πρόγραμμα εκγύμνασης και αντιμετώπισής τους.

Ακολουθούν 5 εισαγωγικά μαθήματα (60’) για να έρθετε σε επαφή με τη μέθοδο πιλάτες και να ενταχθείτε με ασφάλεια στο πρόγραμμα ασκήσεων Pilates. Κατά τη διάρκεια αυτών των εισαγωγικών μαθημάτων χτίζεται το εξαμοκευμένο πρόγραμμα ασκήσεων σας. Θα λάβετε το προσωπικό σας Profile Exercise Card με τα αποτελέσματα της Ανάλυσης Σώματος και των προτινόμενων ασκήσεων.

Το Welcome pack απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για το σώμα τους, την υγεία και την ευεξία τους και είναι αποφασισμένοι να δεσμευτούν στη διατήρηση ενός υγειούς σώματος για πάντα. Οι συνεργάτες του Mind and Body είναι όλοι άριστοι επαγγελματίες με χρόνια εμπειρίας στο πιλάτες ή στη φυσικοθεραπεία και βρίσκονται στη διάθεσή σας πάντα για να σας βοηθήσουν να πετύχετε τους στόχους σας.

Ατομικό Πρόγραμμα

Τα ατομικά μαθήματα συνδυάζουν ασκήσεις στο έδαφος, σε όρθια στάση και στα ειδικά όργανα ανάλογα με τις αποτυπωμένες ανάγκες του κάθε ασκούμενου, λαμβάνοντας υπόψη τη διάθεση και την επιθυμία του.

Κάθε μάθημα είναι ξεχωριστό, αφού το πρόγραμμα των ασκήσεων διαφέρει από μάθημα σε μάθημα, ώστε ο ασκούμενος να αποκτήσει εμπειρία σε πολλές ασκήσεις αλλά και ευελιξία μετάβασης από τη μία άσκηση σε διαφορετική, ώστε να επιτυγχάνονται τα επιθυμητά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τα ατομικά μαθήματα γίνονται με την παρακολούθηση ενός γυμναστή και είναι ιδανικά για αυτούς που χρειάζονται ιδιαίτερης προσοχής και παρακολούθησης, για ασκούμενους με τραυματισμό, για ασθενείς, για πελάτες με περιορισμένο ελεύθερο χρόνο, για αθλητές που προετοιμάζονται εντατικά για κάποιον αγώνα ή για ανθρώπους που χρειάζονται φυσική εγρήγορση για συγκεκριμένο γεγονός.

Ομαδικά προγράμματα

Τα Ομαδικά μαθήματα Real Pilates με τη συμμετοχή 3-4 ατόμων πραγματοποιούνται σε όλα τα όργανα Pilates, Reformer, Chair, Cadillac/Tower.

Για την ομαλή ένταξη των ασκούμενων στα ομαδικά μαθήματα συστήνουμε να παρακολουθήσουν τα 3 ατομικά μαθήματα Εισαγωγής και να εμπλουτίζουν την εκγύμναση τους συνδυάζοντας ομαδικά και ατομικά μαθήματα.

Στα ομαδικά μαθήματα η «ρουτίνα» αλλάζει σχεδόν σε κάθε μάθημα ώστε να «προκαλεί» τους ασκούμενους και να τους προτρέπει να ξεπερνάνε τα όρια τους μεταμορφώνοντας το σώμα τους στο συντομότερο χρονικό διάστημα και με τον ασφαλέστερο τρόπο.

Ενταχθείτε σ’ ένα κοινό πρόγραμμα εκγύμνασης που θα απογειώσει το κέφι και τις επιδόσεις σας, με περιορισμένο κόστος.

Στα ομαδικά μαθήματα μπορούν να συμμετάσχουν όσοι δεν αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα, δεν εχουν τραυματισμούς ή χρονιους πόνους.

Οι συμμετέχοντες στα ομαδικά καλούνται να ακολουθούν οδηγίες και να κρατούν το ρυθμό και τη ροή ενός ομαδικού μαθήματος.

Ευέλικτο Πρόγραμμα 

Εάν αδυνατείτε να δεσμευτείτε χρονικά ακόμη και για ένα ομαδικό πρόγραμμα, το Mind and Body σας δίνει μία ακόμη επιλογή.

Μπορείτε να έχετε ελεύθερη πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του studio κατά τις ώρες λειτουργίας του χωρίς ραντεβού. Δεν χρειάζεται τηλεφωνική ενημέρωση για να δηλώσετε την  παρουσία σας στο χώρο, επιλέγετε την ώρα και ημέρα που σας εξυπηρετεί και ασκείστε πάνω στο εξατομικευμένο σας πρόγραμμα ασκήσεων.

Για να μπορέσετε να εκτελέσετε σωστά το πρόγραμμα απαραίτητη είναι η παρακολούθηση των 5 ατομικών μαθημάτων Επανάληψης που ακολουθούν τα μαθήματα Εισαγωγής. Τα μαθήματα Επανάληψης θα σας βοηθήσουν να εμβαθύνετε στο πρόγραμμα δίνοντας έμφαση στη λεπτομέρεια ώστε να εκτελείτε με απόλυτη ακρίβεια το ασκησιολόγιο σας.

Πρόγραμμα Επιβράβευσης 

Το Mind and Body σας προσφέρει 1 ατομικό μάθημα ΔΩΡΕΑΝ για κάθε πελάτη που θα μας συστήνετε και θα ξεκινάει μαζί μας με το Welcome Pack.

Σημείωση:

•Το μάθημα ΔΩΡΟ μπορεί να αντικαταστήσει ένα ήδη προκαθορισμένο μάθημα ή να αφορά ένα συμπληρωματικό.

Περιεχόμενα

Εκδήλωση ενδιαφέροντος

Καλέστε μας

Τηλέφωνο:

210 8010 231

Email:

pilates@mindandbody.gr

Διεύθυνση:

Κηφισιά, Δροσίνη 5