Pilates & Gyrotonic® για tennis

Περιεχόμενα

Ως παίκτρια και λάτρης του αθλήματος αντιλαμβάνομαι πόσο εκπληκτικό, εξαιρετικά πολύπλοκο και τεχνικό άθλημα είναι το τένις.  Είναι ιδιαίτερα απαιτητικό, καταπονεί το σώμα και η καλή φυσική κατάσταση είναι απαραίτητη για να αποδίδει κανείς στο παιχνίδι και να αποφεύγει τους τραυματισμούς.

Στη δική μου προσπάθεια να βελτιωθώ συνδυάζω τις ατομικές προπονήσεις τένις με συμμετοχή σε ακαδημίες όπως Mouratoglou Nice, Rafa Nadal Mallorca, Saddlebrook Florida.  Στις ακαδημίες αυτές το πρόγραμμα περιλαμβάνει καθημερινή προπόνηση τένις  και γυμναστική  προσαρμοσμένη στις ανάγκες του παιχνιδιού.  Η γυμναστική αποτελεί αναπόσπαστο μέρος τους προγράμματος και είναι απαραίτητη για καλύτερη απόδοση και αποφυγή τραυματισμών.

Στα γυμναστήρια των ακαδημιών αυτών έχω συναντήσει και παρακολουθήσει τη γυμναστική πολλών παικτών όπως Stefano Tsitsipa, Rafael  Nadal, Daniil Medvedev, Alexander Zverev.

Κατέχοντας πείρα  άνω των 22 ετών στη μέθοδο Pilates, ως εκπαιδεύτρια δασκάλων και γυμνάστρια, έχω σχεδιάσει ειδικά προγράμματα Pilates για το τένις.  Έχω εμπνευστεί αναμφισβήτητα από την άσκηση μου στις ακαδημίες, αλλά έχω ανακαλύψει ότι η λογική και σκοπός των ασκήσεων αυτών ταυτίζονται απόλυτα με τις αρχές της μεθόδου Pilates:

  • Centering, Control, Coordination and Concentration (Κέντρο, ‘Έλεγχος, Συγχρονισμός, Συγκέντρωση). 
  • Κίνηση στο γήπεδο με Ευκολία (Ease), Οικονομία Δυνάμεων (Economy) και Αποτελεσματικότητα (Efficiency).

Με την άσκηση Pilates θα βελτιώσετε:

Τη Φυσική κατάσταση που ισοδυναμεί με δυνατό μυϊκό σύστημα. Ένα δυνατό σώμα καταναλώνει λιγότερη ενέργεια και έχει μεγαλύτερη αντοχή. Οι δυνατοί μύες των ποδιών βοηθούν στο γρήγορο τρέξιμο μπρος και πίσω, αλλαγής κατεύθυνσης, βαθιών καθισμάτων και επαναφοράς.

Την Αναπνοή για μεγαλύτερη αντοχή στο τρέξιμο και ηρεμία στα χτυπήματα.

Την Κινητικότητα, Δύναμη και Ελαστικότητα των ώμων και των ισχίων για αβίαστα δυνατό serve, smash και ταχύτητα στα χτυπήματα χωρίς επιπτώσεις στις αρθρώσεις.

Τη Δύναμη και Ελαστικότητα στους μύες των ποδιών για έκρηξη, γρήγορα σταματήματα και επαναφορά που είναι απόλυτα απαραίτητα για καλή απόδοση στο παιχνίδι.

Τη Δύναμη και Σταθεροποίηση των μυών στην περιοχή της ωμοπλάτης και ωμικής ζώνης για σταθερότητα στο volley και αποφυγή τραυματισμών των καρπών και του αγκώνα (tennis elbow).

Τη Δύναμη και Ευλυγισία των Κοιλιακών και Ραχιαίων για αβίαστα δυνατά χτυπήματα και παράλληλη βελτίωση της στροφικής ικανότητας και προστασίας της σπονδυλικής στήλης από τραυματισμούς.

Πρόγραμμα Pilates για Tennis

Το πρόγραμμα άσκησης Pilates εστιασμένο στις ανάγκες του Τένις και αποσκοπεί στην βελτίωση της απόδοσης και την αποφυγή τραυματισμών. Μπορεί να περιλαμβάνει μόνο ατομικά μαθήματα για μέγιστη εξατομίκευση ή συνδυασμό ατομικών και ομαδικών συνεδριών ανάλογα με την προτίμηση του ασκούμενου.

Το πρώτο μάθημα είναι Ατομικό:

Στο πρώτο μάθημα γίνονται τα εξής:

Ανάλυση Στάσης και Ισχίων, τα ευρήματα αυτής αποκαλύπτουν τις μυϊκές ανισορροπίες του σώματος και φανερώνουν ποιοι μύες χρειάζονται ενδυνάμωση και ποιοι ελαστικότητα η συνδυασμό για να κινείται το σώμα με ευκολία, οικονομία και αποτελεσματικότητα στο γήπεδο.  Επίσης οι ανισορροπίες αυτές είναι συνήθως οι αιτίες για τραυματισμούς ή χρόνιους πόνους που εμποδίζουν την καλή απόδοση στο παιχνίδι. 

Πρόγραμμα ασκήσεων προσαρμοσμένο στα ευρήματα της Ανάλυσης Στάσης και Ισχίων για περαιτέρω εξακρίβωση και παρατήρηση του ασκούμενου στην κίνηση.

Το αποτέλεσμα του πρώτου μαθήματος οδηγεί τη δημιουργία του εξατομικευμένου προγράμματος των ατομικών μαθημάτων ή την πληροφόρηση του δασκάλου για την επιλογή ασκήσεων στα ομαδικά μαθήματα.

Επιλογή Ατομικών Συνεδριών:

Στα Ατομικά Μαθήματα το πρόγραμμα ασκήσεων Pilates εναρμονίζεται πλήρως στις σωματικές ανάγκες και στις ανάγκες του τένις για τον κάθε ασκούμενο ξεχωριστά και εγγυάται το βέλτιστο αποτέλεσμα.  Το πρόγραμμα ανανεώνεται τακτικά και ακολουθεί την πρόοδο του ασκούμενου.

Σε περίπτωση ήπιου τραυματισμού από υπερβολική κόπωση η συνεδρία παίρνει τη μορφή αποθεραπείας και επαναφοράς του ασκούμενου για να παίξει το συντομότερο δυνατό χωρίς να τραυματιστεί.

Επίσης η ατομική συνεδρία πριν από αγώνα τένις θα βοηθήσει τον αθλητή να μπει στο γήπεδο με ένα σώμα ισορροπημένα τονωμένο και ευλύγιστο για καλή απόδοση και μείωση ρίσκου τραυματισμού.

Επιλογή Ομαδικών Συνεδριών:

Στα Ομαδικά Μαθήματα μέγιστου αριθμού 5 συμμετεχόντων οι ασκούμενοι αθλητές του τένις εκτελούν προγράμματα ασκήσεων με στόχο την ενδυνάμωση, ευλυγισία και καλύτερη κινητικότητα όλου του σώματος για καλύτερη απόδοση στο παιχνίδι και αποφυγή τραυματισμών.

Τα ομαδικά προγράμματα εμπλουτίζονται τακτικά με νέες ασκήσεις για μεγαλύτερη πρόκληση και ανταπόκριση του σώματος σε νέα ερεθίσματα για καλύτερη προσαρμογή σε παιχνίδια με διαφορετικούς αντιπάλους, χτυπήματα και ταχύτητα.

Καλέστε μας για να κλείσετε την πρώτη συνεδρία Pilates που περιλαμβάνει Ανάλυση Στάσης και Ισχίων καθώς και αξιολόγηση Δύναμης και Ευλυγισίας μέσω ασκήσεων Pilates!

Περιεχόμενα

Εκδήλωση ενδιαφέροντος

Καλέστε μας

Τηλέφωνο:

210 8010 231

Email:

pilates@mindandbody.gr

Διεύθυνση:

Κηφισιά, Δροσίνη 5