ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Λύνουμε τις απορίες σας σχετικά με το Pilates.

Πρόκειται για μία μέθοδος ολοκληρωμένης γυμναστικής συμβατή με το Pilates, αλλά δέν είναι Pilates. Την εμπνεύστηκε και υλοποίησε ο Julio Horvath, μεταγενέστερος του Joseph Hubertus Pilates, και ακόμη εν ζωή. Διδάσκεται πάνω σε ειδικό όργανο, Pulley Tower, σχεδιασμένο από τον ίδιο τον Julio.

Με τη μέθοδο Gyrotonic® δυναμώνουν οι μύες ενώ τεντώνονται και συγχρόνως ασκούνται οι αρθρώσεις. Το Gyrotonic® είναι η μόνη μέθοδος – μέχρι τώρα- που «δουλεύει» τη σπονδυλική στήλη και τις αρθρώσεις με πλήρη περιστροφή. Είναι η καταλληλότερη μέθοδος για την ενδυνάμωση των αρθρώσεων και για την ευλυγισία της σπονδυλικής στήλης. 

Το Gyrotonic® το διδάσκει μόνο η Άρτεμις Παπακωνσταντοπούλου, γιατί είναι η μόνη που έχει εκπαιδευτεί στη μέθοδο, έχοντας παρακολουθήσει 2 έτη σεμινάρια στη Ρώμη και στη Βέρνη, από εξουσιοδοτημένους δασκάλους της μεθόδου. Επιπλέον, έχει εξετασθεί από τον ίδιο το Julio στο Μαϊάμι προκειμένου να πάρει το δίπλωμα της.

Ναι. Με έμφαση στο ονομαζόμενο «κέντρο» του σώματος, που περιλαμβάνει κοιλιακούς, ραχιαίους, το διάφραγμα και τους μύες στη βάση της λεκάνης, το σώμα αποκτά στήριξη. Όταν το κέντρο του σώματος δυναμώνει, τότε τα άκρα, χέρια και πόδια, μπορούν να γυμναστούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό, χωρίς να επιβαρύνουν τη σπονδυλική στήλη. Με τη μέθοδο, ο ασκούμενος αποκτά γερή σπονδυλική στήλη, επίπεδους κοιλιακούς, σμιλεμένους γλουτούς, σχηματισμένους μύες σε πόδια και χέρια, ίσια πλάτη και σφριγηλό στήθος.

Ναι. Στο Pilates έχει σχεδιαστεί μια σειρά ειδικών ασκήσεων με χιλιάδες μετατροπές, οι οποίες είναι κατάλληλες για την αποθεραπεία των περισσότερων τραυματισμών. Οι ασκήσεις γίνονται κυρίως με τη βοήθεια των ειδικών οργάνων Pilates, που είναι ειδικά σχεδιασμένα ώστε να επιτρέπουν τη φυσική κίνηση των μυών και των αρθρώσεων. Ωστόσο, οι ειδικές αυτές ασκήσεις, θα πρέπει να διδάσκονται και να ελέγχονται από δάσκαλο της μεθόδου που να έχει ειδίκευση στην αποκατάσταση τραυματισμών. Στο Mind and Body Pilates Studio, ειδική για αποκατάσταση τραυματισμών είναι η και ο Δημήτρης, φυσιοθεραπευτής και δάσκαλος Pilates, εκπαιδευμένος από την Άρτεμη. Τα άλλα μέλη της ομάδας του στούντιο έχουν ενημερωθεί και  εχουν διδαχθεί την αποθεραπεία τραυματισμών κατά την εκπαίδευση τους και μπορούν να χειριστούν την αποθεραπεία κατόπιν οδηγιών. Στο Mind and Body, συμπληρωματικά με το ασκησιολόγιο που σχεδιάζεται για τον κάθε ασκούμενο με τραυματισμό, οι υπεύθυνοι δάσκαλοι έρχονται σε επαφή με τους ιατρούς, τους φυσιοθεραπευτές ή οποιονδήποτε άλλο ειδικό έχει «αναλάβει» τους ασκούμενους του στούντιο και συνεργάζονται στενά μαζί τους για τον καλύτερο και ταχύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Όχι.  Όλες οι ασκήσεις που θα κάνατε σε Φυσιοθεραπευτήριο μπορούν να γίνουν εδώ, στο πλήρες εξοπλισμένο Mind & Body Pilates Studio, με επιπλέον επικέντρωση της προσοχής στην ενεργοποίηση του κέντρου του σώματος ώστε να γυμνάζεται όλο το σώμα με ασφάλεια και όχι μόνο το τραυματισμένο μέλος. Στο Mind & Body, προσπαθούμε εκτός από την αποκατάσταση του τραυματισμού, να αντιμετωπίσουμε και την αιτία που τον προκάλεσε (εάν αυτή δεν ήταν ατύχημα), ώστε να αποφευχθούν παρόμοιοι τραυματισμοί στο μέλλον.

Το Pilates έχει ως βάση του την αντιμετώπιση προβλημάτων της οσφυϊκής χώρας και την ενδυνάμωση της σπονδυλικής στήλης. Η μέθοδος δίνει έμφαση στην ενδυνάμωση του κέντρου του σώματος (εγκάρσιος κοιλιακός, πολυσχιδής, ραχιαίος, πυελικοί μύες και διάφραγμα), εξασφαλίζοντας σωστή στήριξη για όλο το σώμα. Η εκγύμναση των μυών του κέντρου είναι δύσκολη και βασίζεται στην συγκέντρωση, στην ακριβή και σωστή τεχνική και στη χρήση της διαφραγματικής πλευρικής αναπνοής. Ο ασκούμενος, για να ανακαλύψει τη σωστή λειτουργία της αναπνοής και να ενεργοποιήσει τους σωστούς μύες, χρειάζεται επίβλεψη και συνεχείς διορθώσεις, ώστε να λειτουργήσει σωστά και να μπορεί να ελέγχει από μόνος του την κίνηση.

Η εκγύμναση των κοιλιακών χρειάζονται και γνώση και σωστή επίβλεψη. Ένας έμπειρος δάσκαλος Pilates, έχει τη γνώση να σας καθοδηγήσει σωστά, ενεργοποιώντας τους σωστούς μύες της κοιλίας, στηρίζοντας το κέντρο και απελευθερώνοντας κάθε βάρος από τη σπονδυλική στήλη.

Φυσικά. Η ομάδα του Mind and Body διαθέτει την τεχνογνωσία και την ευελιξία να μετατρέψει με τέτοιο τρόπο το πρόγραμμά σας έτσι ώστε να συνεχίζετε να γυμνάζεστε και να ομορφαίνετε το σώμα σας ακόμη και όταν δε μπορείτε να κινήσετε κάποιο μέλος του. Στο ρεπερτόριο των ασκήσεων του Mind and Body υπάρχουν χιλιάδες ασκήσεις για να μη χρειαστείτε ποτέ να σταματήσετε να γυμνάζεστε.

Ναι. Οι τενοντίτιδες είναι φλεγμονές στους τένοντες, δηλαδή στους ινώδεις ιστούς που συνδέουν τους μύες με άλλους μύες ή με τα οστά. Οι τενοντίτιδες, στις περισσότερες των περιπτώσεων, δημιουργούνται από υπερλειτουργία και καταπόνηση μιας μυϊκής ομάδας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται φλεγμονή (πρήξιμο), πόνος και δυσλειτουργία της κίνησης. Το Pilates βοηθά την ενδυνάμωση και την ευλυγισία των μυών, βοηθώντας τόσο την αποθεραπεία των τενόντων, όσο και την πρόληψη επανεμφάνισης φλεγμονών.

Ναι. Με τη μέθοδο Designing Effective Pilates Programs  θα διαπιστώσουμε και θα εντοπίσουμε το «πρόβλημα» και στη συνέχει θα σχεδιάσουμε ασκήσεις που θα εξισορροπήσουν τους μύες. Με το Pilates δεν μπορεί να αλλάξει το της σπονδυλικής στήλης, μπορεί όμως να ανακουφιστεί το σώμα από τον πόνο και να ξεπεράσει τη δυσλειτουργία του.

Οι δυο πλευρές του σώματός μας δεν είναι αναπτυγμένες το ίδιο. Η δύναμη και η ευλυγισία τους επηρεάζεται από τις συνήθειές μας, τις δραστηριότητες που κάνουμε καθημερινά καθώς και από το γεγονός της φυσικής ασυμμετρίας του ανθρώπινου σώματος. Εφόσον, η ελάχιστη διαφοροποίηση της δυνατότητας των δύο μερών του σώματος δεν οφείλεται σε τραυματισμό ή πάθηση, θα πρέπει να συνεχίσουμε να ασκούμε και τις δύο μας πλευρές, αποδεχόμενοι την ελάχιστη αυτή διαφοροποίηση. Στο Mind and Body, με το σχεδιασμό Effective Pilates Programs, χαρτογραφείται το σώμα, οι δυνατότητές του αλλά και οι αδυναμίες του. Αποτυπώνονται οι μύες που είναι μπλοκαρισμένοι και που δεν επιτρέπουν στο σώμα μας να εκτελεί μια κίνηση και σχεδιάζονται προγράμματα που βοηθούν στην ενδυνάμωση των αδύναμων μελών και την εξισορρόπηση, κατά το μέτρο του δυνατού, των δύο μερών του σώματος.

Είναι απαραίτητο να κάνετε Pilates. Όσοι πάσχουν από οστεοπόρωση πρέπει να κάνουν ασκήσεις με αντίσταση. Τέτοιου είδους ασκήσεις είναι οι ασκήσεις με τις αντιστάσεις – ελατήρια που χρησιμοποιούνται στο Pilates ή ασκήσεις εδάφους, όπου η αντίσταση είναι η ίδια η βαρύτητα του σώματος.  Δεν ενδείκνυνται όμως όλες οι ασκήσεις εδάφους ή όλες οι ασκήσεις στα όργανα για την οστεοπόρωση. Για παράδειγμα, αντενδείκνυνται όλες οι κάμψεις της σπονδυλικής στήλης.  Επομένως, ο δάσκαλος θα πρέπει να είναι ειδικά εκπαιδευμένος να σχεδιάσει και να διδάξει ασκήσεις κατάλληλες για τη συγκεκριμένη πάθηση. Επιπλέον, στο Pilates διδάσκονται ασκήσεις ισορροπίας, που είναι απολύτως απαραίτητες για την αποφυγή πτώσεων, την πιο σημαντική αιτία καταγμάτων στην οστεοπόρωση. Όλη η ομάδα του Mind & Body είναι ενημερωμένη σχετικά με τις ασκήσεις που δίνονται σε αυτούς που πάσχουν από οστεοπόρωση, υπό την καθοδήγηση της Άρτεμης που έχει καταρτιστεί σχετικά με την παρακολούθηση σχετικών σεμιναρίων.

Φυσικά. Το Pilates «αναλαμβάνει» να γυμνάσει και τον πλέον αγύμναστο άνθρωπο με ασφάλεια και επιτυχία. Στο Mind & Body, σχεδιάζονται εξατομικευμένα προγράμματα, βάσει των δυνατοτήτων, των αναγκών και των στόχων κάθε ασκούμενου. Όσο ο ασκούμενος μαθαίνει το σώμα του και ενεργοποιεί τις δυνατότητές του, το πρόγραμμα αλλάζει για να ανταποκρίνεται στις εκάστοτε ανάγκες που αλλάζουν και να αποτελεί πρόκληση η κάθε προπόνηση.

Το αντίθετο. Με το Pilates θα ανακαλύψετε ότι δεν είστε τόσο γυμνασμένοι όσο νομίζετε. Στο Mind & Body θα σας φέρουμε αντιμέτωπους με τις αδυναμίες σας και θα σας βοηθήσουμε να ξεπεράσετε τον εαυτό σας με ασφάλεια, θέτοντας νέους στόχους. Μόλις το σώμα σας «συνηθίσει» το πρόγραμμα που σχεδιάστηκε για εσάς, θα σας σχεδιάσουμε άλλα προγράμματα, ούτως ώστε η σωστή εκτέλεση των ασκήσεων να είναι πάντα  πρόκληση για εσάς.

Οχι. Αντιθέτως, για να κάνει κανείς σπόρ πρέπει να κάνει γυμναστική. Η γυμναστική, και σε αυτή την περίπτωση το Pilates, βοηθάει στην απόδοσή σας στα σπορ και προλαμβάνει τυχόν τραυματισμούς, δεδομένου ότι σε πολλά αθλήματα, δημιουργούνται μυϊκές ανισορροπίες στο σώμα, με την υπερλειτουργία κάποιων μυών σε βάρος κάποιων άλλων. Χαρακτηριστική είναι η μυϊκή ανισορροπία του ποδηλάτη με τους υπερτροφικούς τετρακέφαλους και την αδύναμη πλάτη. Με το Pilates, τεντώνονται και ανακουφίζονται οι μύες που καταπονούνται κατά την προπόνηση του αθλήματος, ενώ δυναμώνουν οι μύες που υπολειτουργούν. Έτσι, βελτιώνεται άμεσα η απόδοση στο σπορ και επιτυγχάνεται η ενδυνάμωση όλου του σώματος.

Όχι. Μερικοί από άγνοια και μερικοί από εμμονή χρησιμοποιούν λανθασμένες οδηγίες όπως, για παράδειγμα, «πίεσε τη μέση σου στο στρώμα», για όλες τις ασκήσεις ανάσκελα, ή «σφίξε τους γλουτούς μεταξύ τους», που οδηγούν σε ισχιαλγία και άτονους γλουτούς…. Ρωτήστε με πώς δυναμώνουν οι γλουτοί και ανορθώνονται χωρίς να σφίγγονται κατά την ώρα της άσκησης.  

Η μέθοδος Pilates δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη μορφή άσκησης και τα ιδιαίτερα μαθήματα ή τα μαθήματα που γίνονται σε μικρά τμήματα δεν έχουν καμία σχέση με τα μαζικά μαθήματα των γυμναστηρίων. Στο Mind and Body Pilates Studio χρησιμοποιούμε τα καλύτερα και ακριβότερα όργανα Pilates της μεγαλύτερης κατασκευάστριας εταιρείας οργάνων Pilates παγκοσμίως, της Balanced Body. Τα μικροαντικείμενα, όπως μπάλες, λάστιχα, στεφάνια που έχουν μικρό κόστος, τα χρησιμοποιούμε ως συμπληρωματική αντίσταση και όχι για να κάνουμε τις κύριες ασκήσεις. Επιπλέον, το Mind and Body Pilates Studio είναι Εκπαιδευτικό Κέντρο Δασκάλων Pilates, εξουσιοδοτημένο από τα δύο καλύτερα Iινστιτούτα των Η.Π.Α., Balanced Body και Physicalmind Institute. Η Άρτεμις Παπακωνσταντοπούλου, που εκπροσωπεί τα Ινστιτούτα στην Ελλάδα, ταξιδεύει συχνά στο εξωτερικό και ενημερώνεται – εκπαιδεύεται η ίδια πάνω στις καινούριες εξελίξεις της μεθόδου, ενώ οι δάσκαλοι του Mind and Body εκπαιδεύονται από την ίδια την Άρτεμη. Για να μπορέσει να διδάξει ένας πιστοποιημένος εκπαιδευτής Pilates στο Mind and Body, πρέπει να έχει παρακολουθήσει 8 Σεμινάρια Ασκήσεων συν 1 Σεμινάριο Ανατομίας και να έχει συμπληρώσει 450 ώρες εξάσκησης .

Οι δάσκαλοι του Mind and Body Pilates Studio παρακολουθούν επιπλέον σεμινάρια, εκτός της βασικής τους εκπαίδευσης. Έχουν παρακολουθήσει και πιστοποιηθεί με το Σεμινάριο Design Effective Pilates Programs, για να μπορούν να σχεδιάζουν προγράμματα με βάση την ανάλυση της στάσης του σώματος των ασκούμενων, ενώ έχουν παρακολουθήσει ειδικό Σεμινάριο Αποκατάστασης Τραυματισμών. Όλα τα Σεμινάρια απαιτούν διάθεση χρόνου και έχουν σημαντικό οικονομικό κόστος.

Τα ατομικά και εξατομικευμένα ομαδικά μαθήματα που διδάσκονται στο Mind and Body απαιτούν γνώσεις και χρόνο από τους δασκάλους. Οι δάσκαλοι σχεδιάζουν τα προγράμματα των ασκούμενων  εκτός των ωρών μαθημάτων τους και προετοιμάζουν τις ασκήσεις πριν συναντηθούν με τους πελάτες.

Σε όλες τις χώρες του κόσμου, οι πιστοποιημένοι εκπαιδευτές Pilates από τα μεγάλα διεθνή ινστιτούτα που εκπροσωπούν τη μέθοδο, αμείβονται για τις γνώσεις τους, το χρόνο τους και κυρίως για την τεχνογνωσία τους και το χρόνο που αφιερώνουν στα ατομικά μαθήματα, με το ίδιο ποσό που αμείβονται η ίδιας κατάρτισης και πιστοποίησης εκπαιδευτές, στην Ελλάδα.

Στο Mind & Body Pilates Studio διατηρούμε τη φιλοσοφία της μεθόδου Pilates  όπως ακριβώς την είχε εμπνευστεί ο Joseph Hubertus Pilates. Το πρόγραμμα των ασκήσεων που θα κάνετε θα περιλαμβάνει μόνο ασκήσεις που βελτιώνουν το δικό σας σώμα και όχι των υπολοίπων του ομαδικού τμήματος. Με τη μέθοδο Designing Effective Pilates Programs συλλέγουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το σώμα σας ώστε να φτιάξουμε το εξατομικευμένο πρόγραμμα σας, κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες σας. Τα ιδιαίτερα προγράμματα εισαγωγής βελτιώνουν μόνο το δικό σας σώμα και απευθύνονται αποκλειστικά μόνο σ’ εσάς. Έτσι, εξασφαλίζετε καλύτερα αποτελέσματα, ταχύτερα και με μέγιστη ασφάλεια. Άλλωστε, ο Pilates σχεδίασε όργανα αποκλειστικά για τις ανάγκες κάθε πελάτη του. Πως εμείς, που σεβόμαστε και εκπροσωπούμε την μέθοδό του, θα σας βάλουμε να κάνετε όλοι τα ίδια; Σκεφτείτε το, κάθε φορά πως σας υπόσχονται τη μέθοδο Pilates με όρους marketing κι όχι σύμφωνα με τις ανάγκες σας και τις αξίες του Pilates.

Η μπάλα και η λωρίδα είναι «μικροόργανα» που το Pilates έχει δανειστεί από το χώρο του fitness για να μπορούν να εκτελούνται κάποιες ασκήσεις όταν δεν υπάρχουν τα όργανα Pilates. Τα ειδικά όργανα που σχεδίασε και κατασκεύασε ο Joseph Pilates, τα οποία στη συνέχεια βελτίωσαν κατασκευαστικές εταιρείες, όπως η Balanced Body, δε μπορούν με τίποτα να συγκριθούν με μία μπάλα. Τα ειδικά όργανα φέρνουν το σώμα σε τέτοιες θέσεις και στάσεις που δε θα μπορούσε να φτάσει διαφορετικά, ενώ κάνουν την άσκηση απόλυτα ασφαλή και ασύληπτα ευχάριστη και αποτελεσματική.

Οι μπάλες Pilates βοηθούν, με την αστάθειά τους, στο να δυσκολεύουν μια απλή άσκηση εδάφους ή στο να στηρίζουν τα πόδια ενός πελάτη ώστε να «αφαιρείται» η βαρύτητα όταν προσπαθεί να κάνει μία δύσκολη άσκηση στα όργανα.

Οι μπάλες Pilates βοηθούν, με την αστάθειά τους, στο να δυσκολεύουν μια απλή άσκηση εδάφους ή στο να στηρίζουν τα πόδια ενός πελάτη ώστε να «αφαιρείται» η βαρύτητα όταν προσπαθεί να κάνει μία δύσκολη άσκηση στα όργανα.

Η σωστή αναπνοή είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Πολλά προβλήματα στην περιοχή του αυχένα και της μέσης ή ακόμη και προβλήματα στο έντερο επηρεάζονται σημαντικά από την έλλειψη σωστής αναπνοής. Στο Pilates γίνεται χρήση της διαφραγματικής αναπνοής για να ενεργοποιηθούν οι μύες του κέντρου και να δυναμώσουν οι κοιλιακοί και οι ραχιαίοι. Είναι απολύτως απαραίτητη και μέρος της τεχνικής Pilates και χωρίς αυτήν, δεν είναι δυνατόν να εκτελεστούν σωστά οι ασκήσεις με τη μέθοδο και να επιτευχθεί επίπεδη και δυνατή κοιλιά.

Το Pilates είναι ιδανική γυμναστική εξίσου για άντρες και γυναίκες. Εμπνευστής του Pilates ήταν άντρας και με τη μέθοδο που ο ίδιος εμπνεύστηκε και υλοποίησε διατηρούσε γυμνασμένο, ευλύγιστο και δυνατό σώμα έως την ηλικίας των 87 ετών. «Η εμπειρία μου ως δασκάλα, επί σειρά ετών, μου έχει αποδείξει πώς δεν έχει υπάρξει έως σήμερα ούτε ένας πελάτης που να μην έχει βρει εξαιρετικά προκλητική και χρήσιμη την άσκηση με τη μέθοδο Pilates», τονίζει η Άρτεμις Παπακωνσταντοπούλου, ενώ αναφέρει χαρακτηριστικά την εμπειρία της έπειτα από μάθημα στους εφήβους της Εθνικής Ομάδας τένις, που έκπληκτοι διαπίστωσαν πως δεν είχαν ποτέ έως τότε δυσκολευτεί τόσο πολύ, σε καμιά άλλου τύπου προπόνησή τους.

«Εάν φτιάξει η στάση, θα φύγουν τα ψωμάκια και θα σφίξει το στήθος. Η δυνατή, ίσια πλάτη θα στηρίξει το βαρύ στήθος.  Εάν σταματήσεις να στέκεσαι με τη λεκάνη στη μια μεριά θα φύγουν τα ψωμάκια». Στο Mind & Body Pilates Studio με τη μέθοδο Designing Effective Pilates programs ανακαλύπτουμε τις μυϊκές ανισορροπίες που κάνουν το σώμα να φαίνεται άσχημο αισθητικά και σχεδιάζουμε τον κατάλληλο συνδιασμό ασκήσεων για να αλλάξουμε τη μορφή και την εικόνα του.

Με το Pilates οι μύες σχηματίζονται, δε φουσκώνουν. Οι ασκήσεις με τη μέθοδο Pilates οδηγούν σε σχηματισμένους μύες σε όλο τους το μήκος, χωρίς όγκο, επιτυγχάνοντας σώμα σφιχτό και σμιλεμένο.

Το Pilates είναι εξίσου αερόβια και αναερόβια άσκηση. Το Pilates καίει λίπος, όπως κάθε άλλη μορφή άσκησης που ενεργοποιεί τους μύες. Για να χάσετε όμως βάρος, θα πρέπει η ενέργεια που παίρνετε, μέσω της τροφής, να είναι λιγότερη από την ενέργεια που χάνετε, από την καθημερινή δραστηριότητα και την άσκηση. Με το Pilates θα χάσετε πόντους, αφού το σώμα θα σφίξει και οι μύες θα ενεργοποιηθούν, όμως για να χάσετε βάρος, θα πρέπει να συνδυάσετε την άσκηση με ειδική διατροφή.

Είναι απαραίτητο η δίαιτα να συνδυάζεται με τη σωστή άσκηση, για να χάνετε λίπος και όχι μυϊκό ιστό. Όσο πιο αναπτυγμένους μύες έχει το σώμα, τόσο λιγότερο λίπος έχει και τόσο πιο σχηματισμό είναι και φαίνεται. Με τη δίαιτα συνήθως, χάνεται νερό, μυϊκός ιστός και λίπος. Όταν δεν αναπληρώνετε το μυϊκό ιστό, τότε το σώμα χαλαρώνει.

Το Gyrotonic® πραγματοποιείται με τη χρήση του οργάνου Pulley Tower, το στήσιμο και η χρήση του οποίου είναι σύνθετη και πολύπλοκη και χρειάζεται τη βοήθεια του δασκάλου. Επιπλέον, οι ασκήσεις της συγκεκριμένου μεθόδου είναι αρκετά σύνθετες, χρειάζονται συγχρονισμό, ενώ προσομοιάζουν με μια μικρή χορογραφία. Η παρουσία του δασκάλου είναι απολύτως αναγκαία για να υπενθυμίζει στον ασκούμενο όλες τις λεπτομέρειες της άσκησης και να καθοδηγεί την κάθε κίνηση ώστε να επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ορισμένοι άνθρωποι, που μαθαίνουν με σχετική ευκολία, απομνημονεύουν και έχουν καλή σχέση με το σώμα τους, μπορούν, έπειτα από έναν κύκλο ατομικών μαθημάτων, να εξασκούνται μόνοι τους εκτελώντας τις πιο απλές ασκήσεις. Ζητήστε μας το σχετικό έντυπο Gyrotonic® χωρίς δάσκαλο.

Το Gyrotonic® «δουλεύει» τη σπονδυλική στήλη και τις αρθρώσεις σε τρείς διαστάσεις και σε πλήρη περιστροφή, κάτι που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με το Pilates. Γυμνάζει το σώμα, σα να χορεύει, ενώ είναι διασκεδαστικό και αποτελεσματικό. Τεντώνει εξαιρετικά τους μύες και φέρνει το σώμα σε θέσεις που δε θα μπορόυσε κανείς να διανοηθεί ότι μπορεί να φτάσει. Οι δύο μέθοδοι, Gyrotonic® και Pilates, είναι από μόνες τους ολοκληρωμένες, συμβατές, ενώ συμπληρώνει η μία την άλλη. Μία δοκιμή θα σας πείσει!

Η διαφραγματική αναπνοή χωρίζεται στις:

α. Διαφραγματική Κοιλιακή Αναπνοή

β. Διαφραγματική Πλευρική Αναπνοή

γ. Μονοπλευρική Διαφραγματική Αναπνοή

Διαφραγματική Κοιλιακή Αναπνοή:

Μας βοηθά να χαλαρώσουμε και τη χρησιμοποιούμε σε ασκήσεις που δε χρειάζεται να στηρίξουμε τη σπονδυλική μας στήλη. Κατά τη διάρκειά της, όταν εισπνέουμε γεμίζει η κοιλιακή χώρα με αέρα και όταν εκπνέουμε αδειάζει.

Διαφραγματική Πλευρική Αναπνοή:

Μας βοηθά να ενεργοποιούμε τους μύες του κέντρου και να στηρίζουμε το σώμα. Με την πλευρική διαφραγματική αναπνοή αποκτούμε δυνατούς ραχιαίους και επίπεδη κοιλιά. Κατά τη διάρκειά της εισπνέουμε και κατευθύνουμε ισόποσα τον αέρα στα πλευρά, στην κοιλιακή χώρα και στους ραχιαίους. Εκπνέουμε και τα πλευρά κατεβαίνουν προς τη λεκάνη και η κοιλιά πλησιάζει τους ραχιαίους.

Μονοπλευρική Διαφραγματική Αναπνοή

Τη χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να τεντώσουμε τους μύες στη μία πλευρά της σπονδυλικής στήλης. Εισπνέουμε και στέλνουμε τον αέρα στο ένα μόνο πλευρό.

Τι είναι το Gyrotonic®;

Πρόκειται για μία μέθοδος ολοκληρωμένης γυμναστικής συμβατή με το Pilates, αλλά δέν είναι Pilates. Την εμπνεύστηκε και υλοποίησε ο Julio Horvath, μεταγενέστερος του Joseph Hubertus Pilates, και ακόμη εν ζωή. Διδάσκεται πάνω σε ειδικό όργανο, Pulley Tower, σχεδιασμένο από τον ίδιο τον Julio.

Με τη μέθοδο Gyrotonic® δυναμώνουν οι μύες ενώ τεντώνονται και συγχρόνως ασκούνται οι αρθρώσεις. Το Gyrotonic® είναι η μόνη μέθοδος – μέχρι τώρα- που «δουλεύει» τη σπονδυλική στήλη και τις αρθρώσεις με πλήρη περιστροφή. Είναι η καταλληλότερη μέθοδος για την ενδυνάμωση των αρθρώσεων και για την ευλυγισία της σπονδυλικής στήλης. 

Το Gyrotonic® το διδάσκει μόνο η Άρτεμις Παπακωνσταντοπούλου, γιατί είναι η μόνη που έχει εκπαιδευτεί στη μέθοδο, έχοντας παρακολουθήσει 2 έτη σεμινάρια στη Ρώμη και στη Βέρνη, από εξουσιοδοτημένους δασκάλους της μεθόδου. Επιπλέον, έχει εξετασθεί από τον ίδιο το Julio στο Μαϊάμι προκειμένου να πάρει το δίπλωμα της.

Με τη μέθοδο Pilates γυμνάζεται όλο το σώμα;

Ναι. Με έμφαση στο ονομαζόμενο «κέντρο» του σώματος, που περιλαμβάνει κοιλιακούς, ραχιαίους, το διάφραγμα και τους μύες στη βάση της λεκάνης, το σώμα αποκτά στήριξη. Όταν το κέντρο του σώματος δυναμώνει, τότε τα άκρα, χέρια και πόδια, μπορούν να γυμναστούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό, χωρίς να επιβαρύνουν τη σπονδυλική στήλη. Με τη μέθοδο, ο ασκούμενος αποκτά γερή σπονδυλική στήλη, επίπεδους κοιλιακούς, σμιλεμένους γλουτούς, σχηματισμένους μύες σε πόδια και χέρια, ίσια πλάτη και σφριγηλό στήθος.

Βοηθά το Pilates στην αποκατάσταση τραυματισμών;

Ναι. Στο Pilates έχει σχεδιαστεί μια σειρά ειδικών ασκήσεων με χιλιάδες μετατροπές, οι οποίες είναι κατάλληλες για την αποθεραπεία των περισσότερων τραυματισμών. Οι ασκήσεις γίνονται κυρίως με τη βοήθεια των ειδικών οργάνων Pilates, που είναι ειδικά σχεδιασμένα ώστε να επιτρέπουν τη φυσική κίνηση των μυών και των αρθρώσεων. Ωστόσο, οι ειδικές αυτές ασκήσεις, θα πρέπει να διδάσκονται και να ελέγχονται από δάσκαλο της μεθόδου που να έχει ειδίκευση στην αποκατάσταση τραυματισμών. Στο Mind and Body Pilates Studio, ειδική για αποκατάσταση τραυματισμών είναι η και ο Δημήτρης, φυσιοθεραπευτής και δάσκαλος Pilates, εκπαιδευμένος από την Άρτεμη. Τα άλλα μέλη της ομάδας του στούντιο έχουν ενημερωθεί και  εχουν διδαχθεί την αποθεραπεία τραυματισμών κατά την εκπαίδευση τους και μπορούν να χειριστούν την αποθεραπεία κατόπιν οδηγιών. Στο Mind and Body, συμπληρωματικά με το ασκησιολόγιο που σχεδιάζεται για τον κάθε ασκούμενο με τραυματισμό, οι υπεύθυνοι δάσκαλοι έρχονται σε επαφή με τους ιατρούς, τους φυσιοθεραπευτές ή οποιονδήποτε άλλο ειδικό έχει «αναλάβει» τους ασκούμενους του στούντιο και συνεργάζονται στενά μαζί τους για τον καλύτερο και ταχύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Είμαι τραυματισμένος. Πρέπει πρώτα να κάνω φυσιοθεραπεία και μετά Pilates;

Όχι.  Όλες οι ασκήσεις που θα κάνατε σε Φυσιοθεραπευτήριο μπορούν να γίνουν εδώ, στο πλήρες εξοπλισμένο Mind & Body Pilates Studio, με επιπλέον επικέντρωση της προσοχής στην ενεργοποίηση του κέντρου του σώματος ώστε να γυμνάζεται όλο το σώμα με ασφάλεια και όχι μόνο το τραυματισμένο μέλος. Στο Mind & Body, προσπαθούμε εκτός από την αποκατάσταση του τραυματισμού, να αντιμετωπίσουμε και την αιτία που τον προκάλεσε (εάν αυτή δεν ήταν ατύχημα), ώστε να αποφευχθούν παρόμοιοι τραυματισμοί στο μέλλον.

Υποφέρω από πόνους στη μέση. Το Pilates θα μου κάνει καλό;

Το Pilates έχει ως βάση του την αντιμετώπιση προβλημάτων της οσφυϊκής χώρας και την ενδυνάμωση της σπονδυλικής στήλης. Η μέθοδος δίνει έμφαση στην ενδυνάμωση του κέντρου του σώματος (εγκάρσιος κοιλιακός, πολυσχιδής, ραχιαίος, πυελικοί μύες και διάφραγμα), εξασφαλίζοντας σωστή στήριξη για όλο το σώμα. Η εκγύμναση των μυών του κέντρου είναι δύσκολη και βασίζεται στην συγκέντρωση, στην ακριβή και σωστή τεχνική και στη χρήση της διαφραγματικής πλευρικής αναπνοής. Ο ασκούμενος, για να ανακαλύψει τη σωστή λειτουργία της αναπνοής και να ενεργοποιήσει τους σωστούς μύες, χρειάζεται επίβλεψη και συνεχείς διορθώσεις, ώστε να λειτουργήσει σωστά και να μπορεί να ελέγχει από μόνος του την κίνηση.

Πονάει η μέση μου και ο γιατρός μου συνέστησε κοιλιακούς. Όμως, πονάω όταν τους κάνω. Τι κάνω λάθος;

Η εκγύμναση των κοιλιακών χρειάζονται και γνώση και σωστή επίβλεψη. Ένας έμπειρος δάσκαλος Pilates, έχει τη γνώση να σας καθοδηγήσει σωστά, ενεργοποιώντας τους σωστούς μύες της κοιλίας, στηρίζοντας το κέντρο και απελευθερώνοντας κάθε βάρος από τη σπονδυλική στήλη.

Μπορώ να γυμναστώ ακόμη κι αν έχω σπάσει ή στραμπουλίξει κάποιο οστό άρθρωση;

Φυσικά. Η ομάδα του Mind and Body διαθέτει την τεχνογνωσία και την ευελιξία να μετατρέψει με τέτοιο τρόπο το πρόγραμμά σας έτσι ώστε να συνεχίζετε να γυμνάζεστε και να ομορφαίνετε το σώμα σας ακόμη και όταν δε μπορείτε να κινήσετε κάποιο μέλος του. Στο ρεπερτόριο των ασκήσεων του Mind and Body υπάρχουν χιλιάδες ασκήσεις για να μη χρειαστείτε ποτέ να σταματήσετε να γυμνάζεστε.

Έχω τενοντίτιδα. Μπορώ να κάνω Pilates;

Ναι. Οι τενοντίτιδες είναι φλεγμονές στους τένοντες, δηλαδή στους ινώδεις ιστούς που συνδέουν τους μύες με άλλους μύες ή με τα οστά. Οι τενοντίτιδες, στις περισσότερες των περιπτώσεων, δημιουργούνται από υπερλειτουργία και καταπόνηση μιας μυϊκής ομάδας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται φλεγμονή (πρήξιμο), πόνος και δυσλειτουργία της κίνησης. Το Pilates βοηθά την ενδυνάμωση και την ευλυγισία των μυών, βοηθώντας τόσο την αποθεραπεία των τενόντων, όσο και την πρόληψη επανεμφάνισης φλεγμονών.

Έχω σκολίωση. Μπορεί το Pilates να με βοηθήσει;

Ναι. Με τη μέθοδο Designing Effective Pilates Programs  θα διαπιστώσουμε και θα εντοπίσουμε το «πρόβλημα» και στη συνέχει θα σχεδιάσουμε ασκήσεις που θα εξισορροπήσουν τους μύες. Με το Pilates δεν μπορεί να αλλάξει το της σπονδυλικής στήλης, μπορεί όμως να ανακουφιστεί το σώμα από τον πόνο και να ξεπεράσει τη δυσλειτουργία του.

Γιατί από τη μια μεριά του σώματος εκτελώ καλύτερα τις ασκήσεις σε σχέση με την άλλη;

Οι δυο πλευρές του σώματός μας δεν είναι αναπτυγμένες το ίδιο. Η δύναμη και η ευλυγισία τους επηρεάζεται από τις συνήθειές μας, τις δραστηριότητες που κάνουμε καθημερινά καθώς και από το γεγονός της φυσικής ασυμμετρίας του ανθρώπινου σώματος. Εφόσον, η ελάχιστη διαφοροποίηση της δυνατότητας των δύο μερών του σώματος δεν οφείλεται σε τραυματισμό ή πάθηση, θα πρέπει να συνεχίσουμε να ασκούμε και τις δύο μας πλευρές, αποδεχόμενοι την ελάχιστη αυτή διαφοροποίηση. Στο Mind and Body, με το σχεδιασμό Effective Pilates Programs, χαρτογραφείται το σώμα, οι δυνατότητές του αλλά και οι αδυναμίες του. Αποτυπώνονται οι μύες που είναι μπλοκαρισμένοι και που δεν επιτρέπουν στο σώμα μας να εκτελεί μια κίνηση και σχεδιάζονται προγράμματα που βοηθούν στην ενδυνάμωση των αδύναμων μελών και την εξισορρόπηση, κατά το μέτρο του δυνατού, των δύο μερών του σώματος.

Έχω οστεοπόρωση. Μπορώ να κάνω Pilates;

Είναι απαραίτητο να κάνετε Pilates. Όσοι πάσχουν από οστεοπόρωση πρέπει να κάνουν ασκήσεις με αντίσταση. Τέτοιου είδους ασκήσεις είναι οι ασκήσεις με τις αντιστάσεις – ελατήρια που χρησιμοποιούνται στο Pilates ή ασκήσεις εδάφους, όπου η αντίσταση είναι η ίδια η βαρύτητα του σώματος.  Δεν ενδείκνυνται όμως όλες οι ασκήσεις εδάφους ή όλες οι ασκήσεις στα όργανα για την οστεοπόρωση. Για παράδειγμα, αντενδείκνυνται όλες οι κάμψεις της σπονδυλικής στήλης.  Επομένως, ο δάσκαλος θα πρέπει να είναι ειδικά εκπαιδευμένος να σχεδιάσει και να διδάξει ασκήσεις κατάλληλες για τη συγκεκριμένη πάθηση. Επιπλέον, στο Pilates διδάσκονται ασκήσεις ισορροπίας, που είναι απολύτως απαραίτητες για την αποφυγή πτώσεων, την πιο σημαντική αιτία καταγμάτων στην οστεοπόρωση. Όλη η ομάδα του Mind & Body είναι ενημερωμένη σχετικά με τις ασκήσεις που δίνονται σε αυτούς που πάσχουν από οστεοπόρωση, υπό την καθοδήγηση της Άρτεμης που έχει καταρτιστεί σχετικά με την παρακολούθηση σχετικών σεμιναρίων.

Είμαι εντελώς αγύμναστος. Μπορώ να κάνω Pilates;

Φυσικά. Το Pilates «αναλαμβάνει» να γυμνάσει και τον πλέον αγύμναστο άνθρωπο με ασφάλεια και επιτυχία. Στο Mind & Body, σχεδιάζονται εξατομικευμένα προγράμματα, βάσει των δυνατοτήτων, των αναγκών και των στόχων κάθε ασκούμενου. Όσο ο ασκούμενος μαθαίνει το σώμα του και ενεργοποιεί τις δυνατότητές του, το πρόγραμμα αλλάζει για να ανταποκρίνεται στις εκάστοτε ανάγκες που αλλάζουν και να αποτελεί πρόκληση η κάθε προπόνηση.

Είμαι εξαιρετικά γυμνασμένος. Μήπως βαρεθώ με το Pilates;

Το αντίθετο. Με το Pilates θα ανακαλύψετε ότι δεν είστε τόσο γυμνασμένοι όσο νομίζετε. Στο Mind & Body θα σας φέρουμε αντιμέτωπους με τις αδυναμίες σας και θα σας βοηθήσουμε να ξεπεράσετε τον εαυτό σας με ασφάλεια, θέτοντας νέους στόχους. Μόλις το σώμα σας «συνηθίσει» το πρόγραμμα που σχεδιάστηκε για εσάς, θα σας σχεδιάσουμε άλλα προγράμματα, ούτως ώστε η σωστή εκτέλεση των ασκήσεων να είναι πάντα  πρόκληση για εσάς.

Τα σπορ με γυμνάζουν ;

Οχι. Αντιθέτως, για να κάνει κανείς σπόρ πρέπει να κάνει γυμναστική. Η γυμναστική, και σε αυτή την περίπτωση το Pilates, βοηθάει στην απόδοσή σας στα σπορ και προλαμβάνει τυχόν τραυματισμούς, δεδομένου ότι σε πολλά αθλήματα, δημιουργούνται μυϊκές ανισορροπίες στο σώμα, με την υπερλειτουργία κάποιων μυών σε βάρος κάποιων άλλων. Χαρακτηριστική είναι η μυϊκή ανισορροπία του ποδηλάτη με τους υπερτροφικούς τετρακέφαλους και την αδύναμη πλάτη. Με το Pilates, τεντώνονται και ανακουφίζονται οι μύες που καταπονούνται κατά την προπόνηση του αθλήματος, ενώ δυναμώνουν οι μύες που υπολειτουργούν. Έτσι, βελτιώνεται άμεσα η απόδοση στο σπορ και επιτυγχάνεται η ενδυνάμωση όλου του σώματος.

Διδάσκουν όλοι οι δάσκαλoι το ίδιο Pilates;

Όχι. Μερικοί από άγνοια και μερικοί από εμμονή χρησιμοποιούν λανθασμένες οδηγίες όπως, για παράδειγμα, «πίεσε τη μέση σου στο στρώμα», για όλες τις ασκήσεις ανάσκελα, ή «σφίξε τους γλουτούς μεταξύ τους», που οδηγούν σε ισχιαλγία και άτονους γλουτούς…. Ρωτήστε με πώς δυναμώνουν οι γλουτοί και ανορθώνονται χωρίς να σφίγγονται κατά την ώρα της άσκησης.  

Γιατί τα μαθήματα Pilates κοστίζουν περισσότερο από άλλες μορφές άσκησης;

Η μέθοδος Pilates δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη μορφή άσκησης και τα ιδιαίτερα μαθήματα ή τα μαθήματα που γίνονται σε μικρά τμήματα δεν έχουν καμία σχέση με τα μαζικά μαθήματα των γυμναστηρίων. Στο Mind and Body Pilates Studio χρησιμοποιούμε τα καλύτερα και ακριβότερα όργανα Pilates της μεγαλύτερης κατασκευάστριας εταιρείας οργάνων Pilates παγκοσμίως, της Balanced Body. Τα μικροαντικείμενα, όπως μπάλες, λάστιχα, στεφάνια που έχουν μικρό κόστος, τα χρησιμοποιούμε ως συμπληρωματική αντίσταση και όχι για να κάνουμε τις κύριες ασκήσεις. Επιπλέον, το Mind and Body Pilates Studio είναι Εκπαιδευτικό Κέντρο Δασκάλων Pilates, εξουσιοδοτημένο από τα δύο καλύτερα Iινστιτούτα των Η.Π.Α., Balanced Body και Physicalmind Institute. Η Άρτεμις Παπακωνσταντοπούλου, που εκπροσωπεί τα Ινστιτούτα στην Ελλάδα, ταξιδεύει συχνά στο εξωτερικό και ενημερώνεται – εκπαιδεύεται η ίδια πάνω στις καινούριες εξελίξεις της μεθόδου, ενώ οι δάσκαλοι του Mind and Body εκπαιδεύονται από την ίδια την Άρτεμη. Για να μπορέσει να διδάξει ένας πιστοποιημένος εκπαιδευτής Pilates στο Mind and Body, πρέπει να έχει παρακολουθήσει 8 Σεμινάρια Ασκήσεων συν 1 Σεμινάριο Ανατομίας και να έχει συμπληρώσει 450 ώρες εξάσκησης .

Οι δάσκαλοι του Mind and Body Pilates Studio παρακολουθούν επιπλέον σεμινάρια, εκτός της βασικής τους εκπαίδευσης. Έχουν παρακολουθήσει και πιστοποιηθεί με το Σεμινάριο Design Effective Pilates Programs, για να μπορούν να σχεδιάζουν προγράμματα με βάση την ανάλυση της στάσης του σώματος των ασκούμενων, ενώ έχουν παρακολουθήσει ειδικό Σεμινάριο Αποκατάστασης Τραυματισμών. Όλα τα Σεμινάρια απαιτούν διάθεση χρόνου και έχουν σημαντικό οικονομικό κόστος.

Τα ατομικά και εξατομικευμένα ομαδικά μαθήματα που διδάσκονται στο Mind and Body απαιτούν γνώσεις και χρόνο από τους δασκάλους. Οι δάσκαλοι σχεδιάζουν τα προγράμματα των ασκούμενων  εκτός των ωρών μαθημάτων τους και προετοιμάζουν τις ασκήσεις πριν συναντηθούν με τους πελάτες.

Σε όλες τις χώρες του κόσμου, οι πιστοποιημένοι εκπαιδευτές Pilates από τα μεγάλα διεθνή ινστιτούτα που εκπροσωπούν τη μέθοδο, αμείβονται για τις γνώσεις τους, το χρόνο τους και κυρίως για την τεχνογνωσία τους και το χρόνο που αφιερώνουν στα ατομικά μαθήματα, με το ίδιο ποσό που αμείβονται η ίδιας κατάρτισης και πιστοποίησης εκπαιδευτές, στην Ελλάδα.

Έχω ξανακάνει Pilates, γιατί πρέπει να κάνω 5 ιδιαίτερα μαθήματα πριν ξεκινήσω την εκγύμνασή μου σε Ομαδικά Tμήματα ;

Στο Mind & Body Pilates Studio διατηρούμε τη φιλοσοφία της μεθόδου Pilates  όπως ακριβώς την είχε εμπνευστεί ο Joseph Hubertus Pilates. Το πρόγραμμα των ασκήσεων που θα κάνετε θα περιλαμβάνει μόνο ασκήσεις που βελτιώνουν το δικό σας σώμα και όχι των υπολοίπων του ομαδικού τμήματος. Με τη μέθοδο Designing Effective Pilates Programs συλλέγουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το σώμα σας ώστε να φτιάξουμε το εξατομικευμένο πρόγραμμα σας, κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες σας. Τα ιδιαίτερα προγράμματα εισαγωγής βελτιώνουν μόνο το δικό σας σώμα και απευθύνονται αποκλειστικά μόνο σ’ εσάς. Έτσι, εξασφαλίζετε καλύτερα αποτελέσματα, ταχύτερα και με μέγιστη ασφάλεια. Άλλωστε, ο Pilates σχεδίασε όργανα αποκλειστικά για τις ανάγκες κάθε πελάτη του. Πως εμείς, που σεβόμαστε και εκπροσωπούμε την μέθοδό του, θα σας βάλουμε να κάνετε όλοι τα ίδια; Σκεφτείτε το, κάθε φορά πως σας υπόσχονται τη μέθοδο Pilates με όρους marketing κι όχι σύμφωνα με τις ανάγκες σας και τις αξίες του Pilates.

Είναι Pilates οι ασκήσεις με τη μπάλα και τη λωρίδα που κάνω στο σπίτι μου;

Η μπάλα και η λωρίδα είναι «μικροόργανα» που το Pilates έχει δανειστεί από το χώρο του fitness για να μπορούν να εκτελούνται κάποιες ασκήσεις όταν δεν υπάρχουν τα όργανα Pilates. Τα ειδικά όργανα που σχεδίασε και κατασκεύασε ο Joseph Pilates, τα οποία στη συνέχεια βελτίωσαν κατασκευαστικές εταιρείες, όπως η Balanced Body, δε μπορούν με τίποτα να συγκριθούν με μία μπάλα. Τα ειδικά όργανα φέρνουν το σώμα σε τέτοιες θέσεις και στάσεις που δε θα μπορούσε να φτάσει διαφορετικά, ενώ κάνουν την άσκηση απόλυτα ασφαλή και ασύληπτα ευχάριστη και αποτελεσματική.

Γιατί το Mind and Body Pilates Studio έχει μπάλες ;

Οι μπάλες Pilates βοηθούν, με την αστάθειά τους, στο να δυσκολεύουν μια απλή άσκηση εδάφους ή στο να στηρίζουν τα πόδια ενός πελάτη ώστε να «αφαιρείται» η βαρύτητα όταν προσπαθεί να κάνει μία δύσκολη άσκηση στα όργανα.

Πόσο σημαντική είναι η αναπνοή για τη σωστή εκτέλεση της άσκησης;

Η σωστή αναπνοή είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Πολλά προβλήματα στην περιοχή του αυχένα και της μέσης ή ακόμη και προβλήματα στο έντερο επηρεάζονται σημαντικά από την έλλειψη σωστής αναπνοής. Στο Pilates γίνεται χρήση της διαφραγματικής αναπνοής για να ενεργοποιηθούν οι μύες του κέντρου και να δυναμώσουν οι κοιλιακοί και οι ραχιαίοι. Είναι απολύτως απαραίτητη και μέρος της τεχνικής Pilates και χωρίς αυτήν, δεν είναι δυνατόν να εκτελεστούν σωστά οι ασκήσεις με τη μέθοδο και να επιτευχθεί επίπεδη και δυνατή κοιλιά.

Μήπως το Pilates είναι μόνο για γυναίκες;

Το Pilates είναι ιδανική γυμναστική εξίσου για άντρες και γυναίκες. Εμπνευστής του Pilates ήταν άντρας και με τη μέθοδο που ο ίδιος εμπνεύστηκε και υλοποίησε διατηρούσε γυμνασμένο, ευλύγιστο και δυνατό σώμα έως την ηλικίας των 87 ετών. «Η εμπειρία μου ως δασκάλα, επί σειρά ετών, μου έχει αποδείξει πώς δεν έχει υπάρξει έως σήμερα ούτε ένας πελάτης που να μην έχει βρει εξαιρετικά προκλητική και χρήσιμη την άσκηση με τη μέθοδο Pilates», τονίζει η Άρτεμις Παπακωνσταντοπούλου, ενώ αναφέρει χαρακτηριστικά την εμπειρία της έπειτα από μάθημα στους εφήβους της Εθνικής Ομάδας τένις, που έκπληκτοι διαπίστωσαν πως δεν είχαν ποτέ έως τότε δυσκολευτεί τόσο πολύ, σε καμιά άλλου τύπου προπόνησή τους.

Μήπως το Pilates είναι για να διορθώσει κάποιος τη στάση του ενώ εγώ θέλω να σηκώσω το στήθος μου και να φύγουν τα ψωμάκια μου;

«Εάν φτιάξει η στάση, θα φύγουν τα ψωμάκια και θα σφίξει το στήθος. Η δυνατή, ίσια πλάτη θα στηρίξει το βαρύ στήθος.  Εάν σταματήσεις να στέκεσαι με τη λεκάνη στη μια μεριά θα φύγουν τα ψωμάκια». Στο Mind & Body Pilates Studio με τη μέθοδο Designing Effective Pilates programs ανακαλύπτουμε τις μυϊκές ανισορροπίες που κάνουν το σώμα να φαίνεται άσχημο αισθητικά και σχεδιάζουμε τον κατάλληλο συνδιασμό ασκήσεων για να αλλάξουμε τη μορφή και την εικόνα του.

Μπορώ να χάσω βάρος με το Pilates;

Το Pilates είναι εξίσου αερόβια και αναερόβια άσκηση. Το Pilates καίει λίπος, όπως κάθε άλλη μορφή άσκησης που ενεργοποιεί τους μύες. Για να χάσετε όμως βάρος, θα πρέπει η ενέργεια που παίρνετε, μέσω της τροφής, να είναι λιγότερη από την ενέργεια που χάνετε, από την καθημερινή δραστηριότητα και την άσκηση. Με το Pilates θα χάσετε πόντους, αφού το σώμα θα σφίξει και οι μύες θα ενεργοποιηθούν, όμως για να χάσετε βάρος, θα πρέπει να συνδυάσετε την άσκηση με ειδική διατροφή.

Μπορώ να συνδυάσω τη δίαιτα με το Pilates ή να περιμένω να χάσω πρώτα βάρος και μετά να ξεκινήσω γυμναστική;

Είναι απαραίτητο η δίαιτα να συνδυάζεται με τη σωστή άσκηση, για να χάνετε λίπος και όχι μυϊκό ιστό. Όσο πιο αναπτυγμένους μύες έχει το σώμα, τόσο λιγότερο λίπος έχει και τόσο πιο σχηματισμό είναι και φαίνεται. Με τη δίαιτα συνήθως, χάνεται νερό, μυϊκός ιστός και λίπος. Όταν δεν αναπληρώνετε το μυϊκό ιστό, τότε το σώμα χαλαρώνει.

Πώς γίνεται το Gyrotonic®; Χρειάζομαι ιδιαίτερο μάθημα για να το κάνω

Το Gyrotonic® πραγματοποιείται με τη χρήση του οργάνου Pulley Tower, το στήσιμο και η χρήση του οποίου είναι σύνθετη και πολύπλοκη και χρειάζεται τη βοήθεια του δασκάλου. Επιπλέον, οι ασκήσεις της συγκεκριμένου μεθόδου είναι αρκετά σύνθετες, χρειάζονται συγχρονισμό, ενώ προσομοιάζουν με μια μικρή χορογραφία. Η παρουσία του δασκάλου είναι απολύτως αναγκαία για να υπενθυμίζει στον ασκούμενο όλες τις λεπτομέρειες της άσκησης και να καθοδηγεί την κάθε κίνηση ώστε να επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ορισμένοι άνθρωποι, που μαθαίνουν με σχετική ευκολία, απομνημονεύουν και έχουν καλή σχέση με το σώμα τους, μπορούν, έπειτα από έναν κύκλο ατομικών μαθημάτων, να εξασκούνται μόνοι τους εκτελώντας τις πιο απλές ασκήσεις. Ζητήστε μας το σχετικό έντυπο Gyrotonic® χωρίς δάσκαλο.

Γιατί να κάνω Gyrotonic® και όχι Pilates;

Το Gyrotonic® «δουλεύει» τη σπονδυλική στήλη και τις αρθρώσεις σε τρείς διαστάσεις και σε πλήρη περιστροφή, κάτι που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με το Pilates. Γυμνάζει το σώμα, σα να χορεύει, ενώ είναι διασκεδαστικό και αποτελεσματικό. Τεντώνει εξαιρετικά τους μύες και φέρνει το σώμα σε θέσεις που δε θα μπορόυσε κανείς να διανοηθεί ότι μπορεί να φτάσει. Οι δύο μέθοδοι, Gyrotonic® και Pilates, είναι από μόνες τους ολοκληρωμένες, συμβατές, ενώ συμπληρώνει η μία την άλλη. Μία δοκιμή θα σας πείσει!

Τι είναι η διαφραγματική αναπνοή; Ποια αναπνοή χρησιμοποιούμε στις ασκήσεις Pilates;

Η διαφραγματική αναπνοή χωρίζεται στις:

α. Διαφραγματική Κοιλιακή Αναπνοή

β. Διαφραγματική Πλευρική Αναπνοή

γ. Μονοπλευρική Διαφραγματική Αναπνοή

Διαφραγματική Κοιλιακή Αναπνοή:

Μας βοηθά να χαλαρώσουμε και τη χρησιμοποιούμε σε ασκήσεις που δε χρειάζεται να στηρίξουμε τη σπονδυλική μας στήλη. Κατά τη διάρκειά της, όταν εισπνέουμε γεμίζει η κοιλιακή χώρα με αέρα και όταν εκπνέουμε αδειάζει.

Διαφραγματική Πλευρική Αναπνοή:

Μας βοηθά να ενεργοποιούμε τους μύες του κέντρου και να στηρίζουμε το σώμα. Με την πλευρική διαφραγματική αναπνοή αποκτούμε δυνατούς ραχιαίους και επίπεδη κοιλιά. Κατά τη διάρκειά της εισπνέουμε και κατευθύνουμε ισόποσα τον αέρα στα πλευρά, στην κοιλιακή χώρα και στους ραχιαίους. Εκπνέουμε και τα πλευρά κατεβαίνουν προς τη λεκάνη και η κοιλιά πλησιάζει τους ραχιαίους.

Μονοπλευρική Διαφραγματική Αναπνοή

Τη χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να τεντώσουμε τους μύες στη μία πλευρά της σπονδυλικής στήλης. Εισπνέουμε και στέλνουμε τον αέρα στο ένα μόνο πλευρό.

Τηλέφωνο:

210 8010 231

Email:

pilates@mindandbody.gr

Διεύθυνση:

Κηφισιά, Δροσίνη 5